simple website builder

Bemelegítés edzés előtt – miért is fontos ez?

Sportolásnál nagyon fontos a bemelegítés, ezt mindenkinek fontos tudnia.

Nem szabad erről megfeledkezni, különben nagy bajokat okozhatunk magunknak, ha sportolás előtt nem melegítünk be és sportolás után nem lazítunk.

Ha ezeket elhanyagolod, sérüléseknek teszed ki magad, viszont ezek a sérülések megelőzhetőek egy kis odafigyeléssel.

Ne szenvedj hetekig a hátfájásoktól, vagy az ízületi gyulladástól!

Előzd meg ezeket, mielőtt kialakulnának a tünetek: a recsegő térd, beállt vállak, fájdalmak a kézfejben és még sorolhatnám a tüneteket, de inkább beszéljünk arról, hogyan lehet ezeket megelőzni. 

Amit fontos tudnod!

A kinetikai láncon bárhol problémát tud okozni, ha valahol valamelyik ízületed fáj, ennek pedig egy teljesen egyértelmű oka van.

Ez pedig nem más, mint az, hogy az idegrendszerünk érzékeli, ha valahol a testünkben gond van.

Elkezd majd máshol is fájni, kialakul máshol is ugyanúgy az ízületi panasz, és sok mindenben gátol majd a mindennapokban.

Fájdalmas lesz a sétálás, a lépcsőzés, a lehajolás és ezt még lehet sokáig sorolni. 
Tehát fontos, hogy megerősítsd a mozgástartományodat, és odafigyelj arra, hogy az ízületeidet kellőképp bemelegítsd, mielőtt nagyobb aktivitásnak teszed ki magad.

bemelegítés

Ne hagyd ki a bemelegítést!

Sportolás előtt sose feledkezz meg arról, hogy kellőképpen átmozgasd a testedet, végezz nyújtó gyakorlatokat hozzá, és majd az új mozgástartományokat is megerősítheted.
Nagy hibát követsz el, ha sportolás előtt ezt kihagyott, hamar meghúzhatod a végtagjaidat, ezt pedig nyilván te sem szeretnéd.
Jó tipp, ha a teljes kinetikus láncodat átmozgatod néha napközben akkor is, amikor éppen pihenőnapot tartasz, és aznap nem sportolsz.
Így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy megelőzd a jövőben az ízületi gyulladást.  


Tippek az ízületeid védelmére sportolás közben

Az első és legfontosabb, hogy sose feledkezz meg sportolás előtt a bemelegítésről!

Ez elengedhetetlen része a sportolásnak, ilyenkor készíted fel a szervezeted a terhelésre és a mozgásra. 

Ilyenkor ugyebár megemelkedik a pulzusunk, aktiválódik a kapcsolat az idegek és az izmok között, az izmoknak a vérellátása is növekszik. 

Sőt, fokozódik az ízületekben való nedvtermelés is, így az ízfelszínek között csökken a súrlódás.

Szükség van egy edzőre is?

Ajánlott egy állapotfelmérésre is elmenni, mielőtt valaki belekezdene a rendszeres sportolásba, ehhez pedig kiváló megoldás egy személyi edző felfogadása.

Legyél tisztában te is azzal, milyen egészségi állapotban van, hogy közösen ki tudjátok találni, milyen edzési formára van szükséged, illetve egy edzővel nagyon jól meg tudod tanulni az alapgyakorlatokat úgy, hogy később ne érjenek téged sérülések.

Ha rendszeresen rosszul végzed el a gyakorlatokat, mint például a kitöréseket, a tricepsz gyakorlatokat vagy akár a guggolást, akkor idővel téged is elérnek majd az ízületi fájdalmak, amik majd megkeserítik a mindennapjaid.

Sok esetben még szalagszakadás vagy porcsérülés is lehet a következménye az ilyesminek.  

fájdalom

Ha pedig fáj…

Amikor egyedül edzel, és úgy érzed, hogy valamelyik gyakorlat közben fájnak az ízületeid, és nincs egy edző, aki segíteni tudna – mert mondjuk, otthon edzel és nem egy edzőteremben -, akkor inkább hagyd abba, és folytasd egy másik gyakorlattal.

Előfordulhat, hogy egyes gyakorlatokhoz még nem alakult ki a megfelelő izomzatod, ezért mind a gerinced, mind az ízületeid nagyobb terhelést kapnak, ettől pedig a fájdalmaid kialakulnak.

Szedj ízületvédő készítményt!

Különböző ízületvédő készítmények vannak már a piacon, amik nagy segítséget nyújtanak abban, hogy megfelelően tudd védeni az ízületeidet.

Fontos, hogy tartalmazzon a készítmény glükózamint, kondroitint és MSM-et, mert ezek szükségesek ahhoz, hogy egészségesek legyenek az ízületeid.
Nem csak abban segítenek, hogy a tüneteket kezelni tudd, de a megelőzésben is ugyanúgy szerepük van.

Ne felejts el rendesen lenyújtani!

A lenyújtás edzés után szintén ugyanúgy fontos, hogy aztán az ízületeid flexibilisek maradjanak.

Ha rendszeresen csak erősítjük az izmainkat, viszont egyáltalán nem nyújtjuk őket, akkor szépen lassan ezek az izmok megrövidülnek és merevek lesznek.

Ezáltal pedig nem lesznek képesek arra, hogy a teljes mozgáspályájukon mozogjanak.

Az izmok és a szalagok kevésbé sérülnek, ha rendszeresen nyújtasz, illetve ez segíteni fog abban is, hogy növeld az ízületeid és a szalagok mozgástartományát is.

Sőt, így sokkal hajlékonyabb is leszel.

Arra pedig nagyon figyelj, hogy sose feszítsd túl az ízületeidet!

Mivel az izmok edzés végén még mindig melegek, szükséges, hogy edzés után a megfelelő izomcsoportokat lenyújtsd.


Ha így edzel, nem lesznek fájdalmaid

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, és nem felejted el, hogy edzés előtt és után is nyújtani és melegíteni kell, akkor még sokáig élvezheted a fájdalom nélküli mozgást.

Ne siess sosem, és ne legyél lusta ahhoz, hogy edzés végén rendesen lenyújtsd az izmaidat.

Emellett pedig ne feledkezz meg az ízületvédők használatáról sem, mert azok a megelőzésben is segítenek!

Két mágus - Minden jog fenntartva - 2018